Zaken die de vasten verbreken (Maliki)

De volgende zaken verbreken de vasten:

1. Het hebben van geslachtsgemeenschap.

2. Uitscheiding van Maniy(Sperma) en Madhy (voorvocht) als gevolg van voorspel, kijken of nadenken/fantaseren. Indien deze 2 zaken vanzelf vrijkomen door bijvoorbeeld ziekte of incontinentie, dan verbreekt dit de vasten niet. Ook verbreekt het de vasten niet door het hebben van een natte droom.

3. Opzettelijk braken. Indien niet opzettelijk maar vanzelf overgegeven wordt, dan dient er gekeken te worden of er iets terug geslikt is van het braaksel. Indien er is terug geslikt, is de vasten verbroken.

4. Het terechtkomen van iets vloeibaars in de keel, ongeacht of dit via de mond, neus, oor of oog gebeurt. Het maakt hierbij niet uit of dit opzettelijk gebeurt of per ongeluk. Indien men overdag iets door de neus opsnuift en dit vervolgens in de keel terecht komt, dan is de vasten verbroken en dient deze dag ingehaald te worden. Hier dient dus op gelet te worden wanneer de wudu verricht wordt tijdens het vasten. De profeet, vrede zij met hem, heeft gezegd:

“Verricht de wudu volledig (en royaal) , doe gilaal van je vingers en doe extra goed instinshaaq (d.w.z. snuif het water wat verder op dan het zachte gedeelte van de neus) tenzij je aan het vasten bent” [Aboe Dawoed]

Het terechtkomen van een vaste substantie in de keel via de mond verbreekt het vasten niet, mits het niet in de maag terecht komt. Bereikt deze vaste substantie wel de maag, dan is de vasten verbroken.

Wanneer kohl wordt gebruikt voor de ogen, dan bestaat de mogelijkheid dat deze kohl in de keel terecht komt. Wanneer dit daadwerkelijk gebeurt, dan is de vasten verbroken en dient deze dag ingehaald te worden. Hetzelfde geldt voor de oren. Wanneer er olie wordt aangebracht in het oor, dan kan deze olie in de keel terechtkomen. Ook in dit geval is de vasten verbroken en dient deze dag ingehaald te worden indien dit daadwerkelijk gebeurt. Hetzelfde geldt voor de neus.

Maar indien kohl of olie wordt aangebracht op/in de ogen/oren/neus voordat de fadjr is aangebroken, dan is de vasten niet verbroken indien deze zaken overdag in de keel terechtkomen.

5. Het terechtkomen van iets vloeibaars in de maag via een wijde opening.

6. Het terechtkomen van een vaste stof in de maag via de mond.

7. Het inhaleren van rook dat lekker ruikt, zoals wierook, boghor, waterpijp, sigaret etc. Indien deze rook zonder opzet vanzelf binnenkomt, dan verbreekt dit de vasten niet.

8. Het inhaleren/met opzet laten komen van stoom (afkomstig van voedsel) in de keel. Indien dit niet met opzet gebeurt, dan verbreekt dit de vasten niet.

9. Het terechtkomen van braaksel in de maag, toen de mogelijkheid er was om het uit te spugen.

10. Het terechtkomen van sap van de siwaak/miswak of tandpasta in de maag.

[‘Vasten volgens de Maliki madhhab’, Stichting Islamitische Organisatie Nederland] 

[spider_facebook id=”1″]