Suikerziekte & vasten | Maliki

Vraag

Ik heb suikerziekte en moet om de twee of drie uur eten, waarbij ik ook insuline-injecties gebruik. Is het voor mij toegestaan om in de Ramadan te eten?

Antwoord

Ziekte is één van de uitzonderingen voor het verbreken van het vasten in de Ramadan. Zolang het gedurende de dag noodzakelijk voor je is om in de Ramadan te eten om jezelf daardoor niet in gevaar te brengen, dan mag je in dit geval überhaupt niet vasten. Het vasten is namelijk geen straf voor de mens, maar een vorm van aanbidding en zuivering van de ziel voor wie daartoe in staat is. De ‘Fidyah’ [de compenserende betaling], en dus geen ‘Kaffaarah’ [boetedoening], is volgens onze Maliki wetschool in dit geval niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Het bedrag is gelijk aan een halve kilo tarwe of gerst dat gegeven dient te worden aan de armen, voor elke dag dat u niet gevast heeft.

En Allah weet het beste.

Mufti Galal Ali Amer Al-Jihani
Bron: Dar Al Hijrah}

jalal1

Shaykh Galal al-Jihani is een invloedrijke geleerde,
wonende in Nederland, waar hij de functie vervult
als hoofddocent Islamitische Wetenschappen aan
de  Islamitische Universiteit Rotterdam. Naast zijn
specialisme in ‘ilm al-Kalam, Hadith en ‘Aqida, is de shaykh
ook een mufti in de Maliki wetschool.

 

Extra toelichting Maliki Instituut

Men dient op te merken dat er twee vormen van deze ziekte zijn:

1. Diabetes type 1
2. Diabetes type 2

Diabetes type 1
Bij deze variant maakt het lichaam in zijn totaliteit geen insuline meer aan waardoor de persoon gedwongen is om zijn/haar insulineniveau op peil te houden door deze stof een paar keer per dag in te spuiten. Deze personen mogen niet vasten, omdat dit grote schade voor hen kan berokkenen wanneer zij geen insuline innemen. Ook hoeven zij geen fidya te betalen, maar is dit wel aanbevolen.

Diabetes type 2
Dit is de variant dat vaker voorkomt. In tegenstelling tot diabetes type 1, maakt deze persoon wel insuline aan, alleen is de hoeveelheid insuline dat de alvleesklier produceert niet genoeg waardoor het insulineniveau laag is. Deze variant behoeft meestal geen insuline, waarbij meestal een dieet en/of tabletten volstaan. In grote lijnen vormt deze variant geen belemmering om te vasten. Zorg er wel voor dat je regelmatig gecontroleerd wordt door de huisarts en geef hem/haar tijdig aan dat de Ramadan nadert om rekening te kunnen houden met een eventuele aangepaste vorm van medicatie.
Wanneer je overigens net als bij variant 1 wel chronisch gedwongen bent om een aantal keren per dag insuline te spuiten of overige tabletten te slikken die je onmogelijk mag uitstellen tot na de iftar, dan val je binnen de Shari’ah onder dezelfde variant als diabetes type 1. [‘Chronische zieken zonder uitzicht op genezing] en mag je niet vasten.

En Allah weet het beste.