Ons Vlees: Ethisch en halalverantwoord vlees

 

Abderrahim Bouna, bekend van de Rotterdamse stadsimkerij ‘Bijbouna’, heeft samen met Jeffrey Xavier een initiatief in het leven geroepen dat draait om halal en ethisch verantwoord vlees. Zij zijn de afgelopen twee jaar intensief bezig geweest met het opzetten van Ons Vlees, dat behalve de halalheid van het het vlees, ook geeft om hoe ethisch verantwoord het vlees verwerkt is en aan de klant wordt gebracht. De beweegredenen voor het opzetten van dit initiatief wordt als volgt meegedeeld door Abderahim Bouna:

Eerlijk en heerlijk vlees

“Wij, en velen om ons heen, hebben geconstateerd dat echt goed én eerlijk vlees moeilijk te krijgen is. Laat staan Halal. Maar dat was niet het enige wat ons stoort. De transparantie laat te wensen over, dus we gingen op onderzoek uit. Op zoek naar; goed, eerlijk vlees, met een goede smaak, low profile en toegankelijk voor iedereen. Hiervoor gingen we naar knuffelboeren, veehandelaren, slagers en slachthuizen, worstendraaiers en nog meer mensen met passie voor hun ambacht, of wel vakidioten. En we hebben ervan genoten. Genoeg gezien en gesproken. Genoeg gehoord en geproefd.

Genoeg koeien, schapen, kippen en andere dieren in Nederland om dit mogelijk te maken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De hele voedselproducerende “industrie” is blijkbaar echt een apart verhaal. Ethiek en moraal zijn volgens ons soms ver te zoeken. Je zou zeggen dat het voeden van je medemens een nobel streven is en een eervolle baan.abderrahim4 Helaas gebeurd het toch te vaak dat dit niet het geval is Voedselproductie is gewoon een ware industrie geworden. Dat kan en moet anders, denken wij. Daar geloven wij dan ook heilig in. Voedsel moet zo veel mogelijk lokaal verbouwd en geconsumeerd worden. Iedere schakel in de keten, van producent tot consument moet een eerlijke prijs en positie hebben. De lijnen moeten kort zijn en de producten traceerbaar en transparant. De werkwijze moet weer duurzaam worden. Zowel de boer als de handel. En de keten moet weer gesloten worden. Daar zijn gelukkig steeds meer initiatieven van. Lokaal en wereldwijd. Mooie initiatieven waar wij heel erg blij van worden.

Ethiek en humaniteit

Als we er in slagen om de veeteelt anders in te richten behalen we daarmee de meest positieve impact. Niet alleen op agrarisch gebied, maar ook op het gebied van milieu en natuur. Op het gebied van werkgelegenheid, water- en energieverbruik. En als kers op de taart. Op het gebied van ethiek en humaniteit. Onze droom is daarom om de hele keten van dier tot aan je bord. Van veevoer tot koelkast. Van boer tot consument in eigen beheer te krijgen. Eigen vee, gemengd agrarisch bedrijf, eigen slachthuis, slagerij, opleidingscentrum voor vakkundige slagers, ambachtelijke worstenmakerij, restaurant en zelfs een eigen supermarkt staan op ons verlanglijstje. En het gaat ons niet alleen om het vlees. Het gaat om het dier in zijn geheel. Voor en na de slacht, van kop tot staart, van huid tot orgaan. Wij gaan je helpen je biefstuk optimaal te bakken. Verder te kijken dan alleen naar een kipfiletje en met mooie gerechten die het leven van het dier recht doet. Minimum waste is ons doel en pay it forward is onze streven. Dat is een hele kluif en een heel lang traject en dus eentje van de lange adem. Maar ik geloof er voor 100% in dat het moet lukken en daarbij kan ik jouw hulp gebruiken.”

Abderahim en Jeffrey vragen eenieder om hen te steunen en samen met hen op reis te gaan naar een betere wereld voor mens, dier, milieu en natuur. Wij roepen onze lezers dan ook op om hier gehoor aan te geven. Dit kan je doen door een vleespakket bij hen aan te schaffen, zodat dit project voortgezet kan worden en kan groeien. Sunni Instituut staat hier vierkant achter.

Wil je weten hoe het werkt? Kijk dan op de website van Ons Vlees. Ook is het initiatief inmiddels al opgestart en in gang gebracht. De voortgang kan men volgen via hun facebookpagina

15032294_966898863415788_6074500604560557100_n