Omtrent de foutieve Saoedische aankondiging voor ‘Ashura 2016 en het Islamitisch nieuwjaar 1438

Inleiding

Helaas heeft de Saoedische staat wederom een islamitische maand ingeluid, terwijl dit astronomisch onmogelijk was met het blote oog in dat gebied. Een beslissing waarvan bekend is dat deze gebaseerd is op de voorgecalculeerde Saoedische kalender, genaamd Umm al-Qura, dat gelijk is aan de voorgecalculeerde kalender  van het Turkse Diyanet. Mede omdat vele moslims de beslissingen volgen die deze instanties maken en met het zicht op de dag van ‘Ashura [10 Muharram] en het profijt dat verkregen kan worden door op deze dag te vasten, delen wij het volgende mee. Wij vragen eenieder om dit volledig en aandachtig door te lezen, opdat men In Shaa Allah goed op de hoogte is van deze kwestie dat ieder jaar terugkeert.

Umm al Qura en Diyanet

Helaas volgen vele moslims in grote getale in Nederland nog steeds de voorgecalculeerde data van de Saoedische staat [Umm al-Qura] en die van het Turkse Diyanet. Ahlu Sunnah is hier duidelijk in: enkel de bezichtiging met het blote oog is rechtsgeldig in het bepalen van de nieuwe islamitische maanden, conform de uitspraak van de Profeet :

“De maand heeft [soms] 29 nachten, vasten jullie niet totdat jullie hem [de maansikkel] zien, indien het bewolkt wordt op jullie, maken jullie het aantal van 30 dan af”

الشَّهْرُ تِسْعٌ وَعِشْرُونَ لَيْلَةً، فَلاَ تَصُومُوا حَتَّى تَرَوْهُ، فَإِنْ غُمَّ عَلَيْكُمْ فَأَكْمِلُوا الْعِدَّةَ ثَلاَثِينَ
{Sahih al-Bukhari}

Er dient wel opgemerkt te worden dat het Turkse Diyanet, ondanks onze meningsverschillen m.b.t. de geldigheid van voorcalculatie, zij wel open en eerlijk is in de methodiek die zij hanteren, in tegenstelling tot de Saoedische staat die beweren de maansikkel te hebben gezien. Het was op 29 Dhul Hijja [01 oktober 2016] namelijk onmogelijk om de maansikkel te kunnen zien in de Saoedische staat met het blote oog. Oman, die ook volgens de Shari’a de maansikkel iedere maand bezichtigt, hebben de maansikkel ook niet kunnen vinden, dat pal naast de Saoedische staat bevind. Laat duidelijk zijn dat de Saoedische staat precies hetzelfde heeft gedaan als het Diyanet, namelijk het volgen van een voorgecalculeerde maankalender. De Saoedische staat heeft net als voorgaande jaren, wederom een foutieve aankondiging gedaan, zonder details te noemen van de zogenaamde bezichtiging dat gedaan zou zijn, noch enig bewijsmateriaal te verschaffen. Iets dat noodzakelijk is wanneer astronomisch gezien de maansikkel onmogelijk gezien zou kunnen worden in een gebied.

Dit was de astronomische zichtbaarheid van de maansikkel op de bewuste dag van 01 oktober, volgens het Yallop-criteria:

Enkel in het lichtgroene gebied, was de maansikkel zichtbaar met het blote oog. Wat de Saoedische staat ook heeft gezien aan de horizon, de maansikkel was het in ieder geval niet.

Een greep uit de bezichtigingen die wel volgens de Shari’a verliepen

Wat nu volgt is een greep uit de bezichtigingen die wel volgens de Shari’a verliepen en qua transparantie wel de nodige details mee hebben gegeven, in tegenstelling tot de vermeende bezichtiging in Saoedi Arabië. 

Saoedie Arabie: niet gezien
Dhr.Turki al-Amri die aangesloten zit bij het prestieuze ICOP, heeft vanuit Madina al-Munawwara met geavanceerde apparatuur geprobeerd de maansikkel te bezichtigen, wat niet gelukt is.  Dhr al-Amri zei:

“Met een AOD 0.23-telescoop voor 519 mm probeerde ik twee uur voor zonsondergang met verschillende zichttechnieken de maansikkel te bezichtigen. Helaas heb ik de maansikkel niet kunnen zien, zelfs niet na zonsondergang. De westelijke horizon was iets  wazig met wat wolken.”

turki-amri2

turki-amri1

Foto’s van de maanzichtopstelling van dhr. al-Amri, te Madina al-Munawwara.

Indonesie: niet gezien

Dhr. A.R Sugeng Riyadi uit Surakarta, tevens ICOP-lid, deelde het volgende mee:

“Ik heb geprobeerd om de maansikkel van Muharram 1438 te zien op 01 oktober met mijn team van het Rowasiya observatorium en de Solo Astro Club in het al-Buruj observatorium, te Kudus, centraal Java. De westelijke horizon was bewolkt en de maansikkel werd zelfs niet gevonden met mijn geautomatiseerde digitale telescoop.”

surakarta

Algerije: niet gezien
Bezichtigt door dhr. Ahmad Reda te Setif.

Australie: niet gezien
Bezichtigt door dhr. Taymour Nabulsi te Melbourne

Libie: niet gezien
Bezichtigt door ing. Mohamed Mogerby, te Tarablus

Marokko: niet gezien
Bezichtigt door het Ministerie van Religieuze zaken en de aan hen verbonden maanzichtcomite’s die vanuit 287 meetpunten de maansikkel iedere maand volgens de Shari’a proberen te bezichtigen. Tevens heeft ook ICOP-lid dhr. Hasan Talibi vanuit Ben Slimane de maansikkel proberen te bezichtigen zonder succes

Nigeria: niet gezien
Bezichtigt door dhr. Qamaruddeen Muhammad, te Ilorin en dhr.  Yunusa Yakubu te Bauchi

Oman: niet gezien
Oman behoort samen met Marokko tot de enige landen die op staatsniveau de maansikkel iedere maand proberen te bezichtigen. Tevens heeft ICOP-lid Prof. Mohammed Al-Bussaidi de maansikkel proberen te bezichtigen in het Al-Fulaij Observatorium te Muscat. Ook zonder succes.

Sri lanka: niet gezien
Bezichtigt door dhr. Abdul Rahman Razeen te Colombo.

Verenigd Koninkrijk: niet gezien
Bezichtigd door het Islamic Crescent Observation for the UK [ICOUK], dat onder leiding van shaykh Qammar Uddin valt. Ook de Wifaqul Ulema hebben een negatieve aankondiging gedaan. Het ICOUK en Wifaqul Ulema zijn een van de meest actieve en professioneel georganiseerde maanzichtcomités van Europa en wij maken veelvuldig gebruik van hun expertise in het aankondigen van de maanden. Wees je er bewust van dat zij zich slechts aan de overkant van de Noordzee bevinden en dus dichte buren van ons zijn in Nederland.

Een oproep tot het volgen van validiteit

Wij roepen iedereen die de Saoedische staat en het Diyanet in hun maandaankondigen volgen, om hiervan af te zien en weg te blijven van voorcalculatie. Wij roepen hen op om deze methodiek, dat afgewezen is in elk van de vier Soennitische wetscholen van Fiqh, te laten en zich te baseren op het waarnemen van de maansikkel met het oog, conform Shari’ah en enkel de aankondigingen van de maanzichtcomités en organisaties te hanteren die deze Shar’i methodiek volgen. Tevens herhalen wij onze aankondiging die wij al eerder deden op zaterdag 01 oktober. Een aankondiging geheel in lijn met de Shari’a van Ahl al Sunna wa’l Jama’a In Shaa Allah:


De Maansikkel van Muharram 1438 is niet gezien in Nederland noch andere landen wereldwijd op zaterdag 01 oktober 2016 [29 Dhul Hijjah 1437]. Marokko, het voor ons meest dichtstbijzijnde land dat middels de Shari’ah [vanuit 278 meetpunten] waarneemt, heeft ook een negatieve waarneming uitgegeven, alsmede alle andere maanzichtcomités wereldwijd die middels de Shari’a bezichtigen.

Mede hierdoor verklaren we dat de maand van Dhul Hijjah 1437, 30 dagen zal completeren en dat de 1e dag van Muharram 1438 zal starten op maandag 03 oktober 2016 in schaa Allah. Dit betekent dus dat de dag van ‘Ashura [10 Muharram] op woensdag 12 oktober 2016 zal vallen in schaa Allah.


Deze beslissing wordt onderschreven door o.a.

– Wifaqul Ulema
– ICOP
– ICOUK [ISlamic Crescet Observation for the UK]
– Roeyate Hilal Comittee Nederland
– Hilal sighting Committee North America

Met het zicht op de dag van ‘Ashura [10 Muharram] en het profijt dat verkregen kan worden door op deze dag te vasten, roepen wij de moslimgemeenschap op om bewust en alert te zijn in wie zij volgt in de bekendmaking van de Islamitische maanden.

Wij hopen eenieder voldoende op de hoogte te hebben gebracht. Moge Allah ons een gemeenschap maken van validiteit en secuurheid en aan Allah behoort alle kennis.

Wassalaam,

Team Sunni Instituut