Mijn ouders zijn bemoeizuchtig

Vraag:

Ik wil een goede zoon zijn en mijn verantwoordelijkheden nakomen. Maar ik voel me overweldigd door de manier waarop mijn ouders mij behandelen. Ik heb het gevoel dat ik niet onafhankelijk mijn eigen leven kan leiden en dat mijn ouders te veel van mij eisen. Hoe kan ik een goede zoon zijn en tegelijkertijd ook onafhankelijk door het leven gaan en daarbij ook de wensen van mijn ouders respecteren? Hoe kan ik hetgeen doen wat ik wil, wanneer ik weet dat wanneer ik me afzonder en grenzen opstel om mijn eigen ding te doen dit zal resulteren in discussies? Wanneer ik mij afzonder en dingen doe die ik wil, valt dit dan onder het ongehoorzaam zijn omdat ze liever mijn dingen op hun eigen manier willen hebben en hierover altijd geïnformeerd willen worden?

Ik ben jong en ben in mijn twintiger jaren. Dit geeft mij een stressend gevoel, een laag zelfbeeld en een gevoel van zwakte. Ik hoop dat ik mijn eigen keuzen kan maken en mijn eigen leven mag leiden en tegelijkertijd een goede zoon kan zijn. Mijn ouders zijn hardnekkige aanmoedigers van het Aziatische familliesysteem waarbij er veel deelname is van ouders en kinderen in alles, waarbij je dit gewoon moet volgen zonder te veel te vragen. Ik verwacht dat dit zal verergeren in de toekomst. Wilt u mij alstublieft adviseren?

Antwoord:

Assalam alaikom,
Bedankt voor je vraag. Moge Allah de Verhevene jouw voorzien van gemak en succes in je leven.

Met betrekking tot ouders, de algemene situatie is dat ze moeten worden gehoorzaamd en gevolgd in alle toegestane zaken. Men moet in acht nemen het hoogst mogelijke respect en eer toe te kennen aan zijn/haar ouders. Allah de meest Verhevene zegt:

We hebben de mens opgedragen om goed en gehoorzaam te zijn aan zijn ouders (29:8).

Grenzen ontwikkelen en compensatie
Het is belangrijk voor jou om deze hoge respect en gehoorzaamheid naar je ouders toe te waarborgen, terwijl je ook ruimte voor jezelf maakt om te kunnen groeien en eigen keuzen te kunnen maken. Er zijn een aantal zaken waar het belangrijk en natuurlijk is voor een persoon, (vooral een man die zijn eigen gezin heeft), om eigen inbreng te hebben en onafhankelijkheid uit te oefenen. Deze zaken zijn bijvoorbeeld de financiën, persoonlijke tijd, prive-ruimte, etc. Zoals je hebt vermeldt is het belangrijk om soms grenzen (afzondering) te hebben in deze zaken.

Terwijl je deze grenzen ontwikkelt, is het belangrijk om het op een manier te doen dat vriendelijkheid en respect naar je ouders toe met zich meebrengt. Dit vraagt van jou om emotioneel op de hoogte te zijn van waar je ouders behoefte aan hebben in het spelen van een rol in jouw leven. Het kan nodig zijn om over te compenseren op sommige gebieden om deze behoeften in balans te brengen. Jouw ouders kunnen bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat je jezelf van hen losrukt wanneer jij jouw onafhankelijkheid probeert te bewerkstelligen. Verlicht hun angsten door wat meer tijd met hen door te brengen, ze regelmatig te bellen, of door cadeau´s voor hen te kopen voor zover mogelijk is.

xcd

Vandaag de dag is het een grote zegening om zorgende ouders te hebben en een famillienetwerk. Vooral voor degene die zich in zijn vroege twintiger jaren bevindt. Je ouders zullen een bron blijven zijn van doorlopende zegening voor jou in dit leven en in het volgende inscha Allah. Houd dit in gedachten terwijl je aan je grenzen werkt met hen en behoud ten alle tijden positieve relatiebanden.
Er zijn veel mensen die een complete onafhankelijkheid hebben over hun leven en financiële zaken, maar toch wensen dat ze een uitgebreid familliesysteem hebben dat sturing en advies kan schenken. In tijden van moeilijkheden zijn het jouw ouders en kinderen die je zullen steunen.

Ustadha Jamila Jafri

[spider_facebook id=”1″]