Imam Fakhr al-Dīn al-Razi over engelen die naar Allah opstijgen

Imam Fakhr al-Dīn al-Razi رحمة الله عليه zegt in zijn tafsir het volgende:

“Wat het woord ‘naar’ betreft in de Uitspraak van Allah (De Engelen en de Geest stijgen naar Hem op), de bedoeling hiervan is geen locatie/plaats [voor Allah], maar de bedoeling is dat zaken zijn bereikt waarvoor ze bedoeld waren zoals Zijn Uitspraak (En naar Hem keren alle zaken). De [tweede] bedoeling is het bereiken van een hooggeëerde plaats zoals Zijn Uitspraak (Ik ga naar mijn Heer).”

وأما حرف إلى في قوله : ( تعرج الملائكة والروح إليه ) فليس المراد منه المكان, بل المراد انتهاء الأمور إلى مراده كقوله : ( وإليه يرجع الأمر كله ) [هود : 123] المراد الانتهاء إلى موضع العز والكرامة كقوله : ( إني ذاهب إلى ربي ) [الصافات : 99]

Redactie:

De Profeet Ibrahim عليه السلام zei dat hij ‘naar’ zijn Heer zou gaan in de laatste aya. Vervolgens ging hij naar Palestina. Dit houdt niet in dat Allah ta’ala in Palestina is enkel omdat het woordje ‘naar’ [Ila] wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor de engelen die ‘naar’ Hem opstijgen of keren.

Geleerden leggen daarom ook uit dat de engelen naar een hooggeëerde plaats gaan wat voor hen is bestemd in de hemelen. Zo simpel is het om antropomorfisten, degenen die Allah ta’ala een plaats geven, van repliek te voorzien.