Ik wil trouwen, maar heb een verleden

Vraag:

Ik zat in een relatie met een man, waar we uiteindelijk niet in zijn getrouwd. Ik voel me heel schuldig voor het aangaan van een relatie waarvan mijn ouders ook nog eens niets van af wisten. Ik wist dat het fout was, maar ik rechtvaardigde dit door tegen mijzelf te zeggen dat we toch ooit wel zouden trouwen. Ik voel me zeer schuldig en kan het mijzelf niet vergeven. Hoe kan ik vergeving zoeken? Ben ik ook een uitleg of bekendmaking hiervan verschuldigd aan de persoon met wie ik uiteindelijk in de toekomst mee zal trouwen? Is het fout om dit voor hem te verbergen? Het lijkt erop dat het vertellen van de waarheid alleen maar meer problemen zou opleveren.

Antwoord:

Assalam alaikum.

Lieve zuster,

Bedankt voor je vraag.

Wanneer Allah een zonde(van Zijn dienaar) heeft verborgen, is het niet juist om dit naar buiten te brengen. Wees dankbaar dat je de mogelijkheid hebt gehad om uit deze relatie te stappen zonder serieuze/schadelijke gevolgen te hebben gekregen. Je moet je beseffen in welke cultuur je leeft. Een cultuur dat vaak niet de voorkeur geeft aan een vrouw met een verleden, los van of ze hier vergeving voor heeft gevraagd of niet. Wanneer je gevraagd wordt naar eerdere relaties, dan hoef je niets hiervan naar buiten te brengen, tenzij er enige fysieke gevolgen aan verbonden zijn, zoals een opgelopen besmettelijke SOA. Wanneer je je ongemakkelijk voelt in het verbergen van de details, dan kan je zeggen dat je wat fouten hebt gemaakt in het verleden, maar dat je hiervan hebt geleerd, hier berouw voor hebt getoond en het recht hebt gezet met Allah ta’ala. Dit alles hangt af van het tolerantieniveau van je toekomstige echtgenoot.

Wat betreft het hebben van een schuldgevoel, probeer hierin een balans te vinden. Heb spijt voor het verleden, maar laat dit je niet overweldigen tot een punt waarop je niet meer normaal kunt functioneren. Bedank Allah voor het verbergen van je zonden, maar wees er ook niet lichtzinnig over.

Moge Allah het voor je vergemakkelijken.

Ustadha Zaynab Ansari

[spider_facebook id=”1″]