Hoe dien ik berouw te tonen voor diefstal toen ik nog een tiener was?

article-new-thumbnail-ehow-images-a01-ud-2j-stop-employees-stealing-800x800
Vraag:

Toen ik 16 jaar was, nam ik de religie nog niet echt serieus, waarbij ik omging met de verkeerde mensen. Mijn vraag gaat over diefstal. Wij stalen destijds van verschillende winkels. Hoe kan ik deze fout en zonde rechttrekken? De eerste winkel waar ik uit stal is een grote franchise. Daardoor kan ik niet echt het product teruggeven en zeggen: “Sorry ik heb dit ooit gestolen, nu breng ik het terug”. En ik kan ook niet echt doneren aan de winkel. De 2e winkel waar ik uit stal bestaat niet meer. Ik weet niet zeker of dat ze niet meer bestaan of dat ze verhuisd zijn naar een andere plek. Ook herinner ik me de naam niet meer van deze winkel.

Antwoord:

Jazzak Allahu Khairan voor jou uitstekende vraag! Moge Allah je belonen voor jouw goede intentie om fouten uit het verleden proberen te herstellen.

Het bijhouden van een juist perspectief op berouw
Ten eerste is het belangrijk om op de hoogte te zijn dat zolang je berouw oprechtvol is, je zonden inscha Allah vergeven zijn. Islam is geen religie van wanhoop, want Allah’s barmhartigheid is enorm.

Om op een correcte manier berouw te tonen, dient een persoon:

  1. De zonde direct te verlaten;
  2. Er spijt van te hebben;
  3. De intentie te hebben niet in herhaling te vallen;
  4. Goederen en rechten terug te geven die van anderen afgenomen zijn.


Het teruggeven van andermans rechten
In jouw geval is het laatste punt (4.) het meest belangrijk. Hiervoor moet jij dezelfde spullen (In volgorde van voorkeur) teruggeven, of spullen die vergelijkbaar zijn, of de waarde hiervan.

Als je bijvoorbeeld kleren hebt gestolen die 45 euro waard zijn, hoor je dezelfde kleren weer terug te brengen, of kleren die vergelijkbaar zijn, of 45 euro.

Wanneer de eigenaar niet meer kan worden gevonden
In geval dat de winkel of eigenaar niet meer kunnen worden gevonden, behoor je de gestolen spullen te doneren aan een niet-islamitische welzijnsstichting(goede doelen). Dit is zo omdat het gebruiken van gestolen spullen haram is voor zowel jijzelf, als voor andere moslims.

Het terugbrengen van de spullen naar de winkel
In het geval de winkel nog steeds bestaat , dien je deze fout alsnog recht te zetten. Let er overigens op dat je hier voorzichtig in dient te zijn, aangezien de kans nog steeds bestaat dat je wordt vervolgd voor je daad uit het verleden, terwijl je alsnog dit probeert recht te zetten.

Je kan de geldwaarde van de spullen teruggeven met een anonieme brief waarin staat dat je hen zoveel geld bent verschuldigd. Op deze manier kan je hun rechten teruggeven zonder dat je hiervoor wordt vervolgd.

Verzekeren dat je berouw oprecht is
Tot slot dien je in gedachten te houden dat de daden die hierboven vermeldt zijn slechts stappen zijn in het berouwproces. Om je berouw te bewijzen naar Allah, dien je hier grote spijt(wroeging) van te hebben en de intentie te hebben dit nooit meer te doen. Vermeerder je goede daden, verlaat het slechte en volg de Profeet, vrede zij met hem. Want zij die dit doen, zijn verzekerd van de genade van Allah en redding.

Jazakum Allahu Khairan,

Ustadh Sidi Wasim Shiliwala

[spider_facebook id=”1″]