Gebedsomroeper moskee aangevallen

 

Er zijn beelden vrijgekomen van een vermeende laffe mishandeling van de tachtigjarige muaddhin [gebedsomroeper] van de al-Ummah moskee te Amsterdam. Te zien is hoe de aanvaller, naar verluidt de broer van de huidige imam van de moskee, naar de keel grijpt van de muaddhin en hem grof tegen de grond werkt, waarna de aanvaller hem toeschreeuwt met een wijzende vinger. De muaddhin, overduidelijk geschrokken van het tafereel, vlucht vervolgens weg, terwijl hij nogmaals achterna wordt gezeten door de laffe aanvaller.

مؤذن مسجد الامة بامستردام يتعرض لابشع اعتداء بالضرب والتنكيل من طرف احد اقرباء الامام بعدما طالب منه المعتدى عليه بالانصراف من المسجد في ساعة متأخرة من اليل لاغلاق المسحد

ملحوظة :

المعتدي غادر هولاندا الى المغرب مباشرة بعد ارتكابه لهذا الفعل الشنيع هروبا من المتابعة القضائية .

Geplaatst door Hassan Almane op zondag 20 november 2016

Conflict tussen Salafisten en Soennieten

Dit voorval vond volgens de datum van de bewakingscamera’s plaats op 10 november 2016. Na 6 dagen heeft de  muaddhin aangifte gedaan van mishandeling. Een woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West heeft het incident bevestigd en gemeld dat de mishandelaar op de vlucht is geslagen naar Marokko om te ontkomen aan vervolging. Lahcen Farah, de vicevoorzitter van de al-Ummah moskee, meldt dat een groep salafistische jongeren de macht in de moskee probeert over te nemen. De gevluchte mishandelaar is tevens ook imam geweest in het Amsterdamse Osdorp en Geuzenveld. Waar de man zich bevindt in Marokko, is niet bekend.

Eerdere incidenten met Salafistische moskeebezoekers

De eerste kennisgeving van het lopende conflict bij de moskee kwam tot ons nadat Shaykh Said el Mokadmi, een welbekende docent van Soennitisch signatuur, op 21 november 2015 een lezing gaf in de moskee op uitnodiging van het moskeebestuur. De shaykh, die bekend staat als fervent Soenniet en geen blad voor de mond neemt omtrent de dwalingen van het Salafisme, werd in de aanloop naar de lezing door salafistische bezoekers van de moskee via social media gedemoniseerd en ook ontkwam het moskeebestuur van de Umma moskee, die de shaykh een warm welkom en podium gaven, niet aan de kritiek en boycot van salafistische moskeebezoekers. Hieruit werd al snel duidelijk wat de aard van het conflict was tussen het moskeebestuur en salafistische elementen die invloed wensen uit te oefenen op de moskee. Nu uitgemond in een zeer onrespectvolle daad, waarbij zelfs mensen van hoge leeftijd het moeten ontgelden.

Een bekend fenomeen

Conflicten tussen Salafistische en Soennitische bestuursleden en kaderfunctionarissen van moskeeën is geen nieuw fenomeen. Het is bij ons algemeen bekend dat in een aantal Marokkaanse moskeeën, salafistische jongeren aanwezig zijn en manieren proberen te zoeken om hun invloed uit te oefenen op deze moskeeën, met als doel het voor het zeggen te hebben in de desbetreffende moskeeën.

De moskeeraden van deze kwestbare moskeeën bestaan vaak uit voormalige Marokkaanse gastarbeiders die veelal een hoge leeftijd hebben en weinig middelen hebben om naast het dagelijks gebed, ook activiteiten te verzorgen die gericht zijn op jongeren. Salafistische jongeren werken zich in deze situatie dan meestal via de jongerencommisies van de moskeeën op tot kaderfunctionarissen en zelfs imams, om zo wanneer de tijd rijp is, een ‘coup’ te plegen en de moskee over te nemen. Een vrij recent geval vond een aantal jaren geleden plaats in Rotterdam waar na de aanstelling van een salafitische imam, de moskee volledig overging op activiteiten en uitdragingen van Salafistisch karakter. Deze poging tot machtsovername mislukte echter, nadat het bestuur volledig vervangen werd en een nieuwe imam werd aangesteld. Sindsdien heeft de moskee een vrij duidelijk Soennitisch karakter.

Tot slot

Wij willen kenbaar maken dat wij achter de traditionele bestuursleden staan, die een hart hebben voor het Soennisme en te kampen hebben met deze bij ons bekende problematiek. Wij vragen Allah om hen standvastig te houden op de leer van Ahl al-Sunna en adviseren hen dan ook om op zoek te gaan naar jongeren van Soennitisch karakter, om hen te helpen in het organiseren van activiteiten die aansluiten op de leer van het Soennisme. Ook hopen wij dat de autoriteiten er werk van maken om de dader van de laffe daad op te sporen en hem adequaat berechten. Wat betref het oordeel vanuit de profetische Shari’a over deze wandaad, vinden wij deze in een zeer heldere overlevering waarin de de Profeet ﷺ zei:

“Hij is niet van ons die geen genade heeft voor onze jongeren en die niet onze ouderen respecteert.”

{Tirmidhi}

Redactie Sunni Instituut