‘Aqiqa in de Maliki Wetschool

baby after bath #11

Vraag

Wat is de fiqh van de geboorte van een kind in de Maliki wetschool, waarbij gevraagd wordt vooral nadruk te leggen op onderstaande zaken?

1. Kind een naam geven
2. ‘Aqiqa
3. Besnijdenis
4. Het scheren van het hoofd

Antwoord

In naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle,

De ‘Aqiqa heeft de oorsprong van haar naam in het offeren van een dier dat gedaan wordt voor een nieuw geboren kind op de 7e dag, nadat het geboren is. Het is aanbevolen voor degene die het zich kan veroorloven, om een dier te offeren wat toegestaan is om te consumeren, zoals een schaap of een geit, op de 7e dag nadat het kind is geboren. Wanneer het kind geboren is gedurende daglicht, dan begint de telling van 7 dagen vanaf de eerstvolgende Fadjr.

De ‘aqiqa is ongeldig wanneer je het dier offert in de nachturen (Tussen maghrib en Fajr). Wanneer je de ‘Aqiqa uitstelt tot de Maghrib intreedt op de 7e dag, dan loop je de beloning mis.

Een ‘aqiqa kan gedaan worden voor ieder geboren kind, los van het geslacht. Wanneer een vrouw geboorte geeft aan tweelingen, drielingen, vierlingen of meer, dan dient voor ieder kind een ‘aqiqa gedaan te worden.

Aanbevolen zaken

Het is aanbevolen om de ‘aqiqa te doen na zonsopgang, het hoofd van de baby te scheren en het gewicht van het haar in gewicht uit te geven als sadaqa. De waarde van de sadaqa die je uitgeeft, is vergelijkbaar met het gewicht van het babyhaar dat je verwijdert hebt, in goud of zilver en om het kind op die dag de naam te geven. Wanneer de ouders niet van plan zijn om een ‘aqiqa te doen, dan kunnen ze het kind op iedere gewenste dag de naam geven.

Gehekelde zaken

Van de zaken die gehekeld zijn in het doen van een ‘aqiqa, zijn o.a:

– Dat men een besnijdenis verzorgt voor het kind op de 7e dag

– Dat de receptie (grootte, kosten, etc) van het feest vergelijkbaar is met de receptie dat men op een trouwfeest hanteert. Men dient echter slechts het vlees uit te geven in sadaqa, de buren uit te nodigen naar het huis om te eten en om hen wat van het vlees mee te geven van het geofferde dier.

En Allah weet het beste.

Shaykh ‘Abdullah bin Hamid ‘Ali al-Maliki


Toevoeging Maliki Instituut betreft de adhan doen in de oren van het kind. 

Imam Malik hekelde dit, maar zowel zijn studenten als de meeste Maliki-geleerden hebben aangegeven dit als een goede praktijk of Sunnah te beschouwen. Wanneer je dit doet, dan dien je de adhan in het rechteroor van het kind te doen en de Iqama in het linkeroor.

[Mawahib al-Jaleel, al-Hattab]

En Allah weet het beste.